Kun je een opleiding tot ambtenaar volgen?

De één wil niets liever dan een carrière in het bedrijfsleven, de ander hoopt op een loopbaan bij de overheid. In dat laatste geval word je dus ambtenaar, bij een gemeente, een provincie, de rijksoverheid of bij één van de vele overheidsdiensten. Maar hoe word je dan precies ambtenaar? Moet je er een bepaalde opleiding voor volgen? Wij geven jou hier de antwoorden en een paar adviezen, te beginnen met het richting bepalen.

Kun je een opleiding tot ambtenaar volgen
© Pixabay.com

Bepaal je richting

Het is namelijk veel belangrijker om voor je zelf te bepalen wat voor werk je wil gaan doen, en kunt doen natuurlijk. Er zijn namelijk geen specifieke opleidingen om ambtenaar te worden, wel hele specifieke opleidingen in bepaalde richtingen. Er is een uitzondering: er is een algemene opleiding tot gemeenteambtenaar. Daarin leer je bijvoorbeeld over staatsrecht, bestuursrecht en gemeenterecht. Ook komen daarin het ambtenarenrecht, gemeentelijk beleid, aansprakelijkheid en privacy aan de orde. Wil je bij een gemeente gaan werken, dan kan dit een eerste goeie stap zijn, een mooie basis voor een carrière als ambtenaar. Het vergroot zeker ook jouw kansen om bij een overheid binnen te komen als je deze opleiding hebt afgerond of er mee bezig bent. Maar wellicht is deze materie voor jou totaal niet interessant.

Niveau

Ook bepalend voor jouw mogelijkheden om ambtenaar te worden, is uiteraard jouw niveau. Nu zijn er geregeld vacatures op zowel MBO-, HBO- als WO-niveau, maar het scheelt een hoop zoeken als je al weet op welk niveau je kan werken. Op de meeste vacaturesites kan je immers één of meer filters toepassen. Daardoor zie je heel veel vacatures die niet voor jou van toepassing (of niet interessant) zijn niet op jouw beeldscherm. Anders zie je namelijk door al die enorme hoeveelheid mogelijkheden het bos met wat voor jou echt interessant is niet meer.

Beroepskeuzetest

Er zijn verschillende soorten ambtenaren. Mocht je nog niet weten welke richting je precies op wil, doe dan eens een beroepskeuzetest. De uitslag geeft een heel aardig beeld van jouw capaciteiten en mogelijkheden. Misschien komt er niets nieuws uit, maar de kans bestaat ook dat er een beroep voorbij komt waar je nog nooit aan had gedacht.

Kun je een opleiding tot ambtenaar volge
© Pixabay.com

Een opleiding zoeken

Als je weet welk niveau je hebt en in welke werksoort je aan de slag zou willen, dan kan je gericht zoeken naar een opleiding. Natuurlijk zijn er ook opleidingen voor bepaalde beroepen als ambtenaar, bijvoorbeeld als je ambtenaar bouw- en woningtoezicht wil worden, maar die kom je vanzelf tegen als je op zoek gaat naar een opleiding voor jouw vakgebied.

Werken en studeren

Als je eenmaal als ambtenaar aan de slag bent gegaan, dan openen zich mogelijk nog nieuwe mogelijkheden. Als jouw werkgever het in jou ziet zitten, is er vast ook de bereidheid om in jou te investeren. Als jij een interessante opleiding tegen komt, kan je dus zeker vragen of je gebruik mag maken van studiefaciliteiten, in geld en/of tijd. Wellicht wordt zelfs gevraagd of je een bepaalde opleiding wilt gaan volgen. Dat is zeker een goed teken, waar je dus absoluut gebruik van moet maken!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *