Hoe zit het met mijn vakantie als ambtenaar?

Ook als ambtenaar heeft u natuurlijk recht op vakantie, net als mensen in het bedrijfsleven en andere werkenden. Maar hoe zit dat precies als u ambtenaar wordt en u wilt weten waar u precies recht op heeft? Hoe vaak en hoe lang kunt u op vakantie?

Hoe zit het met mijn vakantie als ambtenaar
© Pixabay.com

Wettelijk verlof

Voor ambtenaren is het gemiddeld genomen goed geregeld en werkt het eigenlijk eenvoudig. U heeft namelijk vakantierecht dat vier maal het aantal uren bedraagt dat u gaat werken. Gaat u fulltime aan de slag, dus 36 uur per week, dan heeft u recht op 144 vakantie-uren. Daarmee kunt u dus in ieder geval vier weken vakantie mee opnemen. Werkt u minder uren per week, dan krijgt u na rato minder verlof toegekend, maar dat volstaat dus uiteraard ook voor die vier weken vakantie. Natuurlijk wordt uw salaris gewoon doorbetaald in de periode dat u vakantiedagen opneemt. We hebben het hier alleen over het wettelijk aantal vakantie-uren waar u als ambtenaar recht op heeft.

Bovenwettelijke vakantiedagen

Daarnaast kan het zo zijn dat u recht heeft op extra vakantietegoed. Dat is dan echter beschreven in uw CAO. U kunt er van uit gaan dat dit separaat wordt genoemd in uw arbeidsovereenkomst en dat er naar de CAO wordt verwezen. Vraag er zeker naar als u denkt dat u er recht op heeft en het staat niet vermeld in uw contract.

Verlofopbouw tijdens ziekte

Mocht u onverhoopt ziek worden, dan gaat de opbouw van uw verloftegoed gewoon door. U hoeft dus niet bang te zijn dat u minder lang op vakantie kunt omdat u de pech heeft in een bepaald jaar wat langer ziek te zijn geweest. Voor bovenwettelijk vakantietegoed kan dit anders zijn, maar ook dit staat dan in uw CAO (en/of uw arbeidsovereenkomst) vermeld.

Hoe zit het met mijn vakantie als ambtenaa
© Pixabay.com

Op vakantie en ziek

Het is niet te hopen, maar ook tijdens uw vakantie kunt u een keer ziek worden. Heel vervelend, maar er is één troost: u raakt deze vakantiedagen niet kwijt. Wel is het belangrijk dat u dat op het moment zelf meldt bij uw werkgever. U kunt dus niet achteraf gaan claimen dat u ziek was tijdens uw vakantie. U maakt vervolgens met uw leidinggevende een nieuwe afspraak hoe u deze vakantie-uren alsnog kunt opnemen.

Verlof opnemen

Uiteraard kunt u niet op elk moment dat u dat wilt op vakantie gaan. Dat gaat altijd in overleg met uw werkgever, concreet uw direct leidinggevende. Er kan immers altijd een situatie ontstaan dat het voor de organisatie niet goed uitkomt, bijvoorbeeld als directe collega’s ook al hadden besloten in die weken op vakantie te gaan. Dat is dus een reden te meer om zo vroeg mogelijk uw vakantieverlof aan te vragen en goedkeuring te krijgen.

Geen opbouw tijdens onbetaald verlof

Heeft u goedkeuring gekregen voor een periode van onbetaald verlof? Houdt er rekening mee dat u in die periode géén vakantie-uren opbouwt. Een uitzondering hierop is langdurig zorgverlof, en het aanvullende geboorteverlof dat per 1 juli 2020 is ingegaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *