Hoe vind je een job die bij je past?

Het is zover – je bent net afgestudeerd en klaar voor je eerste stappen binnen de arbeidsmarkt. Misschien sta je voor het bepalen van je studiekeuze en neem je je carrièremogelijkheden in overweging. Hoe het ook moge zijn, een weg kiezen die écht bij je past is ontzettend belangrijk en zal ervoor zorgen dat je ook op langere termijn blijft floreren. Zeker wanneer je nog jong bent, kunnen deze overwegingen best uitdagend zijn. Gelukkig is het allesbehalve onoverkomelijk, en bestaan er verscheidene tools en adviezen die je op weg kunnen helpen. Hieronder ontdek je hoe je ermee aan de slag kan…

Hoe vind je een job die bij je past
© Pixabay.com

Het begint bij jezelf

Zelfkennis vormt een doorslaggevende bijdrage in het bepalen van je carrièreperspectief. Wat zijn je dromen? Waar wil je graag heen? Moest je voor iedere job hetzelfde salaris krijgen, welke weg zou je dan uitgaan? Reflecteer over deze zaken vooraleer je je specifieke mogelijkheden verkent. Weet je niet goed waar te beginnen? Hieronder helpen we je op weg…

  • Hoe staat het met je competenties? Waar ben je goed in? Welke zaken lopen uitdagend?
  • Waar liggen je passies en talenten? Waar blinkte je als kind in uit?
  • Hoe sta je tegenover de wereld om je heen? Op welke manier wil je er graag deel van uitmaken?
  • Welke diploma’s kan je voorleggen? Volgde je reeds bijkomende cursussen of ben je bereid deze uit te bouwen?
  • Wat zijn je voornaamste drijfveren? Hecht je veel belang aan een aantrekkelijk salaris? Wat is je definitie van succes?
  • Wat zijn je heersende waarden en normen? Waar hecht je belang aan? Welke sfeer spreekt je het meeste aan binnen een werkomgeving?
Hoe vind je een job die bij je pas
© Pixabay.com

Je omgeving als spiegel

Wanneer je kijkt naar de wereld om je heen, leer je veel bij. Ook over jezelf en hoe je graag betekenis wilt geven aan je plaats binnen de maatschappij. De mensen om je heen zijn minstens even belangrijk. Ze geven betekenis en diepgang aan je leven en wanneer je zelf even het overzicht verliest, kunnen ze je helpen nieuwe perspectieven aan te gaan. Pols bij je naaste familie en vriendenkring hoe zij je zien. Wat bewonderen ze aan je? Wat beschouwen ze als je sterktes en zwaktes? Welk carrièrepad vinden ze ideaal voor jou? Mogelijks ontdek je zaken waar je zelf initieel niet aan gedacht zou hebben.

Start je verkenning

Neem je bevindingen erbij – het is tijd op jacht te gaan. Houd in je achterhoofd dat er altijd mogelijkheden tot herverkenning zullen zijn. Kansen en nieuwe wegen zullen altijd op je pad komen, zeker wanneer je er actief naar op zoek gaat. Grijp ze met beide handen en meer. Je bent nooit gebonden aan één enkele carrière-invulling. Het is nooit te laat het over een andere boeg te gooien. Een 93-jarige man behaalde recent nog een vierde masterdiploma. Als hij het kan, kan jij het ook. Baseer je op een cluster van interessegebieden en probeer er een rode draad in terug te vinden. De ene weg, sluit een andere niet uit. Je kan zowel arts als auteur zijn, indien je je tijd en focus er efficiënt naar indeelt.

1 reactie

  1. Annabel

    Nooit opgeven, op ieder potje past een dekseltje.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *