Hoe vind je werk?

Je kunt een vacaturesite bezoeken om werk te vinden. Ook kun je de advertenties in de lokale krant doorspitten in de hoop dat er een baan wordt aangeboden die bij je past. Bij het vinden van werk komt echter meer kijken dan het reageren op vacatures alleen. Ook zal je in verreweg de meeste gevallen niet de enige persoon zijn die geïnteresseerd is in de betreffende job. Wat kun je doen om je kansen op een baan te vergroten? En op welke manieren kun je nog meer werk vinden?

Hoe vind je werk
© Pixabay.com

Zoek op verschillende manieren
Je cv op een vacaturesite plaatsen en een alert instellen op het moment dat er een voor jou relevante vacature beschikbaar is, is een prima manier om aan een baan te komen. Om je kansen te laten toenemen, kun je andere manieren inzetten om te zoeken. Informeer bijvoorbeeld bij vrienden of familie en maak op Facebook en LinkedIn kenbaar dat je werk zoekt. Gebruik je netwerk in je voordeel. Hoe meer mensen hun ogen openhouden, des te groter de kans is dat iemand een interessante job voor je vindt.

Zorg voor een relevant cv
Je cv is een samenvatting van je (werk)ervaring en kwaliteiten. Het is belangrijk dat jouw curriculum vitae up to date is. Zorg dat je de kwaliteiten die je bezit goed omschrijft en leg de focus op de kwaliteiten die waarde hebben bij de baan waar je op solliciteert. Je cv hoeft niet uitsluitend uit werkervaring te bestaan. Je vrijetijdsfunctie als penningmeester of wedstrijdleider kunnen, afhankelijk van de baan waarop je reageert, net zo goed relevant zijn. Ook je studentenjob(s) kunnen een meerwaarde betekenen op je CV.

Besteed tijd en aandacht aan je motivatie
Voor een werkgever is het wel zo prettig om gemotiveerde mensen in dienst te hebben. Mensen met hart voor de zaak, werknemers die bereid zijn om net even dat extra tandje bij te zetten. Ga daarom rustig zitten voor het schrijven van je motivatie. Waarom wil je graag voor het bedrijf werken? Wat spreekt jou aan? Welke waarde kun jij toevoegen aan de firma? Laat je mogelijk toekomstige werkgever zien waarom hij juist voor jou zou moeten kiezen in plaats van voor een van de andere sollicitanten.

Hoe vind je wer
© Pixabay.com

Durf op te vallen
Om te voorkomen dat jouw sollicitatie niet verdwijnt op de grote hoop, kun je zorgen dat deze opvalt. In de huidige tijd waarin de meeste mensen kiezen voor een online sollicitatie zou je een sollicitatie per post kunnen overwegen. Je kunt hierbij eventueel kiezen voor een opvallende envelop of een afwijkend lettertype, zodat jouw brief er echt uitspringt. Verkies je toch de online route, dan kun je spelen met de lay-out van je cv of kiezen voor een andere letterkleur dan zwart. Zorg wel dat je niet overdrijft als je serieus genomen wilt worden.

Neem het heft in eigen handen
Waarom zou je wachten tot er een functie vrij komt bij het bedrijf waarvoor je wilt werken? Je kunt de stoute schoenen aantrekken en gewoon eens binnenlopen en vragen wat de mogelijkheden zijn. Misschien is er op het moment van je bezoek geen baan beschikbaar, maar het feit dat je vraagt of je voor een bedrijf kunt komen werken, zonder dat er vraag is naar medewerkers is het toppunt van motivatie. Je wilt écht voor de betreffende onderneming aan de slag. Het is niet ondenkbaar dat het bedrijf contact met je opneemt op het moment dat er een functie vrijkomt. En dan ben je alle andere sollicitanten al een grote stap voor.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *