Wanneer heb ik recht op een werkloosheidsuitkering?

Iemand die geen werk kan vinden, maar uiteraard wel gewoon zijn of haar kosten moet betalen, krijgt in veel gevallen een werkloosheidsuitkering. Een werkloosheidsuitkering is een uitkering waarvoor je in aanmerking komt als het zo is dat je geen baan kunt vinden, maar wel voldoet aan bepaalde voorwaarden. De bedragen die je uitgekeerd kunt krijgen liggen vaak behoorlijk laag. De meeste mensen kunnen er net wel en in sommige gevallen zelfs net niet hun vaste lasten van betalen. Er zijn diverse zaken die meespelen in het antwoord op de vraag wanneer je recht hebt op een werkloosheidsuitkering. Hieronder lees je daar meer over.

Wanneer heb ik recht op een werkloosheidsuitkering
© Pixabay.com

Je eigen verzekering
Een zaak die enorm meespeelt in het antwoord op de vraag of je in aanmerking komt voor een werkloosheidsuitkering is je eigen verzekering. Een goede verzekering kan zorgen voor een situatie die een stuk makkelijker en fijner is. Als je zelf verzekerd bent voor werkloosheid dan is de kans best groot dat je ook in aanmerking komt voor een uitkering. Je krijgt dan op maandbasis een bepaald bedrag om je kosten mee te betalen. Als je zelf niet bent voorzien van een verzekering voor werkloosheid wordt het allemaal al een stuk lastiger. De meeste mensen onder de AOW-leeftijd hebben deze verzekering overigens wel en kunnen dus een werkloosheidsuitkering ontvangen. Je kunt altijd bij je verzekering navragen hoe dit precies zit in jouw situatie en wat je wel en niet van hen vergoed kunt krijgen in een dergelijke situatie.

Je werksituatie
Je eigen situatie speelt ook een grote rol in het vraagstuk of je een werkloosheidsverzekering kunt krijgen. Als je zelf in staat bent indien je werk kunt vinden direct aan de slag te gaan kun je al sneller in aanmerking komen. Iemand die gedeeltelijk of helemaal beperkt is en gezondheidsproblemen heeft krijgt dus geen werkloosheidsuitkering. Wel zijn er hiervoor uiteraard andere uitkeringen mogelijk. Als je zelf veel hebt gesolliciteerd en ook gewoon kunt werken als je wordt aangenomen dan kom je ook makkelijker in aanmerking voor een uitkering. Iemand die in detentie verblijft heeft overigens geen recht op een werkloosheidsuitkering. Ook het aantal weken dat je hebt gewerkt voordat je werkloos raakte speelt mee. Over het algemeen is het zo dat je minimaal 26 weken gewerkt moet hebben alvorens je werkloos raakte. Hierbij telt voor jezelf werken als zelfstandige niet mee.

Wanneer heb ik recht op een werkloosheidsuitkerin
© Pixabay.com

Waardoor ben je werkloos geraakt
Het motief van je vorige werkgever om je uit dienst te zetten speelt ook mee. Als het zo is geweest dat je altijd netjes werkte, maar je contract niet werd verlengd door bijvoorbeeld besparingen of een crisis, dan is dit een goede reden. In deze situatie is de kans dan ook groot dat je recht hebt op een werkloosheidsuitkering. Als het zo is dat je werkloos bent geraakt doordat je bijvoorbeeld zelf grote schulden had of strafbare feiten hebt gepleegd, dan valt het recht op een uitkering vaak al snel weg. De situatie en de wijze waarop alles gelopen is is van cruciaal belang in het uiteindelijke besluit.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *