Hoe vind ik werk als ik een arbeidsbeperking heb?

Het is het ene moment in de geschiedenis makkelijker om werk te vinden dan in een andere periode. Onze economie fluctueert nou eenmaal met de jaren, door diverse invloeden, waar we als individu geen invloed op hebben. Terwijl werkgevers soms massaal schreeuwen om medewerkers, worden de uitkeringsinstanties het andere moment bedolven onder de mensen die hun baan kwijt zijn geraakt. Als je een arbeidshandicap hebt, ben je nog eens extra in het nadeel. Hoe kan jij, als je een aangeboren of niet-aangeboren arbeidsbeperking hebt, toch werk vinden?

Hoe vind ik werk als ik een arbeidsbeperking heb
© Pixabay.com

Achterstand

Het is niet eerlijk: jij (of een naaste die jij helpt) hebt een arbeidsbeperking die je waarschijnlijk ook in het dagelijkse leven beperkt. En daardoor kan je ook nog eens minder makkelijk een baan vinden. Overtuig een werkgever maar eens van het feit dat je genoeg kwaliteiten hebt die wél in je voordeel spreken. Nee, het is een feit: met een arbeidsbeperking heb je minder kansen en dus een afstand tot de arbeidsmarkt.

Quota

Gelukkig is er ook goed nieuws: elke organisatie is verplicht om er voor te zorgen dat een (weliswaar klein) percentage van het aantal werknemers iemand met een arbeidshandicap is. Er zijn ook bedrijven die zich profileren met de boodschap dat ze mensen als jij absoluut een kans willen geven. Het is daarbij natuurlijk altijd de vraag hoe dat in de praktijk is, maar het afgegeven signaal is zeker positief. Helaas zijn er ook bedrijven die zich weinig aantrekken van die verplichting en de kans op een boete voor lief nemen. Maar laten we ons richten op de organisaties waar ook jij met een arbeidsbeperking een kans op werk wordt aangeboden.

Begeleiding en coaching

Door het hele land zijn er mogelijkheden om hulp te krijgen bij het vinden van werk. Een groot aantal jobcoaches heeft direct contact met bedrijven. Als er een vacature ontstaat, doet de jobcoach zijn best om juist voor die plek iemand met een arbeidshandicap een kans op werk te geven. Stemt de werkgever toe, dan mag de jobcoach mensen die hij geschikt acht met hun cv voorstellen. Vaak gaat het om vacatures voor een beperkt aantal uren, die ook ingevuld kunnen worden door iemand die door zijn arbeidsbeperking minder belastbaar is. Het kan je dus helpen een jobcoach te vinden die jou wil helpen werk te vinden. Mocht dat lukken, dan zal hij je ook coachen, meestal in de eerste maanden dat je werkt. Zo heb je ook nog eens iemand waar je op kunt rekenen als je ergens tegenaan loopt op je werk.

Hoe vind ik werk als ik een arbeidsbeperking he
© Pixabay.com

Kortingen voor werkgevers

Het zou geen reden moeten zijn om jou met je arbeidshandicap werk aan te bieden, maar het kan een werkgever financiële voordelen opleveren. Zo kan hij korting krijgen op bepaalde afdrachten en kan hij loonkostensubsidie aanvragen. Zo wordt hij dus beloond voor het feit dat hij jou (of iemand anders met een arbeidsbeperking) een kans op werk biedt. Ook krijgt hij mogelijk een vergoeding als hij in zijn bedrijf voorzieningen treft die voor jou noodzakelijk zijn. Hierbij kan je denken aan speciaal meubilair of een traplift.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *