Hoe raak ik aan het werk in het onderwijs?

Veel mensen hebben de ambitie aan de slag te gaan in het onderwijs. Dit is uiteraard erg mooi. Je deelt op deze manier kennis met leerlingen, die de toekomst van de samenleving moeten gaan vormen. Om in het onderwijs te gaan werken volgen velen dan ook een opleiding. Na het afronden van de opleiding beschik je waarschijnlijk over de kennis om les te geven en aan het werk te gaan in het onderwijs. Het kan echter best zo zijn dat je niet helemaal weet hoe je nou daadwerkelijk aan het werk raakt in het onderwijs. Daarover lees je hieronder meer.

Hoe raak ik aan het werk in het onderwijs
© Pixabay.com

Bepalen welk onderwijs
Als je al daadwerkelijk op zoek bent naar een baan en letterlijk alles al hebt gedaan, is de kans erg groot dat je deze stap al hebt voldaan. Het bepalen in welk onderwijs je wilt werken is namelijk erg belangrijk. Sommigen hebben de basis gelegd en de nodige diploma’s op bepaalde vlakken gehaald, maar weten nog niet wat ze precies in het onderwijs gaan doen. Denk bijvoorbeeld aan het worden van een basisschool juffrouw of het geven van les op een middelbare school als docent. Ook kan je in het onderwijs werken door bijvoorbeeld lessen op MBO-opleidingen, HBO-opleidingen of universiteiten te geven. Bepaal dus als eerst voor je zelf welk onderwijs je precies wilt en warvoor sector en kijk vervolgens verder waar je bijvoorbeeld kunt gaan solliciteren.

Deeltijds of voltijds
Veel docenten hebben een vaste baan als leraar en doen dit voltijds, maar er zijn ook leraren die een aantal dagen in de week les geven en verder bijvoorbeeld ondernemen. Het is belangrijk dat je al weet of je deeltijd of voltijd aan het werk wilt in het onderwijs. Denk hier dus goed over na. Indien je daadwerkelijk voltijd het onderwijs in wilt gaan, dan is de kans groot dat je bepaalde andere dingen zult moeten laten liggen. Als je dat niet wilt doen, dan kan het best zo zijn dat deeltijd het onderwijs in gaan de betere optie is. Je keuze zal ook meespelen in de sollicitaties die je gaat doen. Vaak is een vacature specifiek voltijd of specifiek deeltijd.

Hoe raak ik aan het werk in het onderwij
© Pixabay.com

Solliciteren
uiteindelijk is het de bedoeling dat je gaat solliciteren. Kies voor jezelf een aantal scholen uit en verstuur een open sollicitatie. Zet je zelf goed neer en zorg voor een nette CV en een nette sollicitatiebrief. Je kunt uiteraard ook reageren op vacatures die je aanspreken, maar de kans bestaat best dat die ene vacature voor die ene school er niet is die je graag gewild had. In dit soort situaties is een open sollicitatie vaak een prima oplossing. Ook kan het een goede indruk wekken om eerst persoonlijk een telefoontje te plegen met de school. De kans is dan ook best groot dat je wordt doorverwezen naar de mail en alsnog een sollicitatiebrief moet schrijven. Wel heb je een persoonlijke indruk gewekt, wat vaak een positief effect heeft. Initiatief nemen is immers belangrijk. Zorg uiteraard dat je bij een sollicitatie ook je diploma’s meestuurt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *