Welke vragen worden er gesteld op een sollicitatiegesprek?

Na het solliciteren heb je de kans om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek. Als je een sollicitatiegesprek hebt, dan wil je natuurlijk goed beslagen ten ijs komen. Een goede voorbereiding is noodzakelijk wil je indruk maken op diegene waar je het gesprek mee hebt. Ook is de kans groot om de functie te krijgen die je op het oog hebt. Maar wat voor vragen kun je verwachten tijdens zo’n gesprek?

Welke vragen worden er gesteld op een sollicitatiegesprek
© Pixabay.com

Sollicitatievragen
De meest voorkomende vraag is iets over jezelf vertellen. Deze vraag wordt vaak gesteld, omdat de werkgever graag wil weten wie jij bent als persoon en of je in het team zou kunnen passen en in de bedrijfsomgeving. Het is een lastige vraag, waarbij het goed zou zijn een koppeling te maken met de functie waarvoor je solliciteert. Je kunt hierbij denken aan het vertellen wat je graag in het dagelijks leven doet (je passies) en jouw karaktereigenschappen. De werkgever kan aan de hand van jouw opgenoemde karaktereigenschappen gelijk doorvragen hoe mensen in jouw omgeving jouw zouden omschrijven. Ook hierbij is het van belang een koppeling te maken met de functie waarvoor je solliciteert. Het zou kunnen dat deze functie omvat dat je veel met anderen samenwerkt. Je zou dan kunnen zeggen dat mensen in jouw omgeving vinden dat je goed in teamverband kunt werken (mits dit uiteraard ook van toepassing is.

Eigenschappen
Wat zijn jouw goede en mindere eigenschappen is een veelvoorkomende vraag die je krijg tijdens een sollicitatiegesprek. Uiteraard kun je van jezelf genoeg goede eigenschappen opnoemen. Maar de kunst is om de mindere eigenschappen om te buigen in iets positiefs. Eén of twee punten opnoemen is voldoende. Stel je voor dat je niet altijd stressbestendig bent. Dit is een mindere eigenschap in een functie waarbij je juist tegen wat werkdruk moet kunnen of indien wordt verwacht dat je in korte tijd meerdere dingen aan kunt pakken. Je kunt aangeven dat jij je bewust bent van deze eigenschap, maar dat je eraan werkt door bijvoorbeeld prioriteiten te stellen en notities op papier te zetten, zodat je het overzicht kunt hanteren in drukke tijden. Zo laat je de werkgever zien dat je eraan werkt om beter met bepaalde druktes om te gaan en jij je er bewust van bent.

Welke vragen worden er gesteld op een sollicitatiegespre
© Pixabay.com

Toekomst
Veel werkgevers willen graag weten waar jij je bevindt over vijf jaar. Hierbij wil de werkgever graag te weten komen of je ambities hebt, wat je drijfveer is om bij hun te werken of dat je wensen hebt voor de toekomst. Je kunt kort en krachtig reageren op deze vraag door te antwoorden dat je in de toekomst graag meer functie uitbreiding wil (mits dit van toepassing is) of dat je meer grip wilt hebben op bepaalde eigenschappen door deze verder te ontwikkelen. Het kan ook zijn dat je een bepaalde vaardigheid, waar je nu wat minder kennis over hebt, wilt uitbreiden.

Reden aannemen
Waarom moeten wij jou aannemen komt bijna altijd voor tijdens een gesprek. De werkgever wil graag weten wat jij in huis hebt en hoe jij op deze vraagt reageert. Je kunt hier makkelijk op antwoorden door wederom te verwijzen naar de functie en het bedrijf. Je past in het functieprofiel, omdat je aan eisen voldoet die erin staan, je denkt dat je goed in de bedrijfscultuur past en noemt hier de redenen van op. Als laatste kun je benoemen dat je op professioneel alsmede persoonlijk vlak binnen het bedrijf en je functie veel kunt toevoegen. Door je van tevoren op deze vraag voor te bereiden, kom je goed beslagen ten ijs en kun je goed benoemen waarom de werkgever nu voor jou zou moeten kiezen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *