Steeds meer mensen ondervinden de ernstige gevolgen van constante lichamelijke, psychologische en mentale stress, die vaak te wijten zijn aan de manier waarop de maatschappij werkt: we hebben haast geen tijd meer voor iets anders dan werk en andere verantwoordelijkheden, en zelfs in onze vrije tijd is het moeilijk om écht rust te nemen. Het lichaam en de geest kunnen echter maar zoveel aan, en als die grens lang genoeg overschreden wordt, is het risico op een burnout reëel.
Maar wat doe je nu precies als je een burnout hebt? De eerste stap, bepalen of je wel degelijk in een burnout zit, is al niet meteen de gemakkelijkste. Zodra je echter op basis van onderzoeken van een specialist of specialisten hebt kunnen uitmaken of je een burnout hebt, is het belangrijk daar zo snel mogelijk iets aan te doen.
Hoe kan je een burnout bestrijden?
Een burnout wordt eigenlijk beschouwd als een toestand van totale uitputting, waarbij zowel het lichaam als de geest geen energie over hebben. Dit wordt meestal veroorzaakt door het uitstellen van rust, maar kan ook te maken hebben met ongezonde voeding, te weinig slaap, enzovoort. Tijdens een burn out kan de persoon in kwestie daardoor nauwelijks nog functioneren. Op dit moment staat het herstellen van de gezondheid op de eerste plaats. Hieronder enkele tips om dat te doen:
1. Rust, rust, rust
Het spreekt voor zich dat je enkel uit een burnout kunt geraken als je voldoende rust neemt. Het lichaam is volledig uitgeput en heeft tijd en ruimte nodig om op hormonaal en vele andere vlakken weer in balans te komen. Enkel zo kan échte gezondheid worden bereikt. Aan mensen met een burn outwordt aangeraden om veel te slapen en geen inspannende fysieke of mentale activiteit te ondernemen.
2. Voeding is ook belangrijk
Daarbij speelt gezonde voeding een essentieel rol bij het herstellen van een burnout. Onbewerkte en natuurlijke voeding, van fruit en groenten tot noten, zaden en onbewerkte granen kunnen allemaal helpen om de energiereserves van het lichaam weer aan te vullen. Op die manier wordt er sneller hormonale balans bereikt, komt het zenuwstelsel beter tot rust en kunnen het lichaam en de geest sneller recupereren.
3. Creativiteit voor meer balans
Heel vaak ligt de focus in onze maatschappij op het verstand, resultaten boeken en vooruit gaan. Deze manier van leven vergt echter veel energie, waardoor het risico op burnout groter is. Door creatief bezig te zijn, of het nu gaat om schilderen of muziek spelen, ontspan je het zenuwstelsel en produceert je lichaam feel-good hormonen. De beste combinatie om een burnout het hoofd te bieden!
4. Structuur als basis voor je leven
Ten slotte is het een goed idee om meer structuur in je leven te brengen. Vaak zijn mensen met een burnout overweldigd door alles dat ze nog moeten doen. Door een routine op te bouwen, hebben we meer duidelijkheid en een gevoel van controle over ons leven. Het resultaat is dat we méér aankunnen, ons daardoor beter voelen en dus ook minder snel uitgeput zullen zijn!