Hoe zit het met mijn vakantie als werknemer in de privé-sector?

Werken biedt ons veel. Voldoening, waardering, een zinnig daginvulling, sociale contacten, groei en natuurlijk inkomen. Maar er is meer dan werken alleen in het leven. We willen ook vrij zijn, uitrusten en leuke dingen doen. Dat verdienen we ook, vinden we. We krijgen vrije tijd in de vorm van vakantiedagen. Die vakantiedagen verdienen we letterlijk naarmate we meer en langer werken. Hoe werkt dat dan precies met dat vakantieverlof?

Hoe zit het met mijn vakantie als werknemer in de privé-sector
© Pixabay.com

Vakantie opbouwen

Je bouwt dus vakantietijd op doordat je werkt. Elke dag, elk uur, zelfs elke minuut dat jij werkt, groeit langzaam jouw recht op vakantie. Hoeveel verlof je in een jaar tijd kunt opbouwen en dus opnemen verschilt enorm per bedrijf. Val je onder een bepaalde CAO, dan is het dus voor jou geregeld en al bepaald. Is dat niet zo, dan kan het zijn dat je wellicht net ietsje minder vakantiedagen opbouwt. Maar er zijn ook bedrijven waar men een veel betere regeling heeft voor het personeel. Dit is dus absoluut één van de dingen die je moet uitzoeken voordat je ergens aan de slag gaat. Het maakt immers nogal wat uit of je 20 à 25 vrije dagen voor vakantie tot je beschikking krijgt of dat je er wel 40 mag opnemen. Kort gezegd: recht op vakantie opbouwen is een belangrijke secundaire arbeidsvoorwaarde.

Ouderdomsdagen

Goed om te weten: in sommige branches en bij sommige bedrijven krijg je wat extra verlof naarmate je ouder wordt. Een voorbeeld: vanaf het moment dat je 45 wordt, krijg je jaarlijks één extra verlofdag bijgeschreven. Als je de 55 jaar bereikt, dan wordt jouw verlofsaldo jaarlijks met twee extra vakantiedagen opgehoogd. Toch leuk als je wat krap in je gewone verlof zit, maar wel nog een dagje weg wil.

Hoe zit het met mijn vakantie als werknemer in de privé-secto
© Pixabay.com

Verlof opnemen

Zo bouwt jouw tegoed aan vakantie zich dus langzaam op en kijk je vast al vooruit naar het moment dat je op vakantie kan. Of misschien wil je gewoon wat vrije tijd om thuis te klussen of een lang weekend weg te gaan. Dat kan, je hebt er immers recht op, maar je zal dat verlof altijd van tevoren moeten aanvragen. Je kan niet simpel zeggen: ik neem morgen en overmorgen vrij. De belangen van de zaak en jouw werkzaamheden mogen daar natuurlijk niet onder lijden. In een rustige periode is het natuurlijk makkelijker om vrij te nemen dan wanneer iedereen het stervensdruk heeft. Maar concreet vraag je dus verlof aan je direct leidinggevende. Dan kan je mondeling doen, maar moet je sowieso altijd doen via het interne verlofsysteem. Vaak klik je een datum aan (of een hele week natuurlijk) waarin jij vrij wilt zijn. Zodra jij je aanvraag verstuurt, krijgt jouw chef daar een melding van. Het is aan hem om jouw aanvraag goed te keuren. Zodra jij zijn goedkeuring ontvangt, mag je dus de aangevraagde data op vakantie.

Eindejaar

Let op: veel mensen vinden het prettig om wat verlof achter de hand te hebben, bijvoorbeeld voor een langere vakantie. Check op tijd hoeveel dagen je mee mag nemen naar volgend jaar. Het zou zonde zijn als er een vervelende discussie ontstaat of je zelfs dagen kwijt raakt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *