Ik werk in loondienst: hoeveel pensioen krijg ik straks?

Het is zo’n vraag die jongere werknemers totaal niet bezig houdt. Ze zijn bezig met hun carrière en sommige blijven voorlopig nog studeren, om daarmee hun loopbaankansen verder te vergroten. Pensioen? Ha, dat is voor als je oud bent. Daar hoef ik me nog lang niet druk over te maken. Dat is deels ook helemaal waar. Maar er is ook een andere kant van het verhaal. Als je pas over je pensioenopbouw gaat nadenken als je vijftig bent, dan is dat in sommige gevallen al rijkelijk laat.

Ik werk in loondienst hoeveel pensioen krijg ik straks
© Pixabay.com

Maandelijkse inleg

Voor een flink deel wordt wat jij straks aan pensioen krijgt uitgekeerd, bepaald door jouw inleg nu. Jouw werkgever houdt maandelijks een bedrag in op je salaris of loon. Dat wordt ingelegd in de pensioenverzekering dat het bedrijf voor alle werknemers heeft afgesloten. Dat bedrag loopt dus maandelijks op tot het moment dat je uit dienst gaat en bijvoorbeeld ergens anders aan de slag gaat. Daar gebeurt hetzelfde. Hoe meer je verdient, hoe meer er in de meeste gevallen ook wordt ingehouden en apart gezet. In de meeste gevallen omdat dat uiteraard afhangt van de afgesloten pensioenverzekering. Je betaalt dus zelf voor het opbouwen van jouw pensioen en dat is ook logisch. Er zijn echter ook bedrijven die een deel van jouw premie voor hun rekening nemen. Je krijgt dus ooit meer aan pensioen uitbetaald dan je zelf hebt ingelegd. Dat is nog een eens een mooie extra arbeidsvoorwaarde te noemen.

Groeien met rente

Omdat de pensioenverzekeraar het geld van heel veel mensen wegzet tegen rente en deels belegt, groeit jouw ingelegde vermogen gestaag. Het is echter ook niet ondenkbaar dat er een tijdelijke daling is, bijvoorbeeld tijdens een recessie. Als jij, zoals veel mensen, in jouw leven verschillende werkgevers hebt, heb je dus ook verschillende groeiende pensioenpotjes. Het potje dat jouw huidige werkgever voor jou beheert, groeit uiteraard het hardst omdat daar nog maandelijks wordt ingelegd.

Ik werk in loondienst hoeveel pensioen krijg ik strak
© Pixabay.com

Wat krijg ik straks uitgekeerd?

Al die potjes bepalen dus samen hoeveel jij straks aan pensioen krijgt uitgekeerd, ook afhankelijk van de rente en de beleggingsresultaten van de verschillende pensioenverzekeraars. Wellicht gloort er al een pensioenuitkering op je 65e aan de horizon, maar de kans is reëel dat je geduld moet hebben tot je 67e. Bovenop die totale pensioenuitkering krijg je straks dus ook je AOW uitbetaald, een vast bedrag per maand. Online krijg je via mijnpensioenoverzicht heel makkelijk inzicht in al die verschillende potjes en ook een prognose van de bedragen die jij op je pensioengerechtigde leeftijd waarschijnlijk gaat ontvangen. Het is aan te raden om jaarlijks in te loggen met je DigiD en te kijken hoe jouw pensioenopbouw vordert. Als je het idee hebt dat er straks aan AOW en pensioen te weinig binnen komt om goed van rond te komen, dan is bijsparen voor je pensioen een goed alternatief. En daar kan je uiteraard beter op tijd mee beginnen. Hoe minder je dan namelijk per maand hoeft in te leggen om straks relaxed van je pensioen te gaan genieten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *