Mag ik als werknemer in de privé-sector een bijverdienste hebben?

Je hebt een leuke baan met een aardig salaris, maar je verdient graag wat bij om lekker op vakantie te kunnen of om met kerst flink te kunnen uitpakken. Daarom doe je af en toe een computerklusje voor bekenden, heb je een eigen webshop met knutselspullen, of geef je bijles aan kinderen die moeite hebben met rekenen. Lekker, dat extra geld, maar je wil door je bijverdienste niet in de problemen komen. Wat zijn bijverdiensten? Wanneer moet je je bijverdienste opgeven aan de Belastingdienst? Mag je je kosten aftrekken? Hoeveel mag ik bij verdienen? Lees verder, en je weet het!

Mag ik als werknemer in de privé-sector een bijverdienste hebben
© Pixabay.com

Wat zijn bijverdiensten?

Verdien je bij naast je reguliere salaris of uitkering? Dan ben je een ‘resultaatgenieter’! Klinkt goed, toch? Al het geld dat je verdient met andere bezigheden dan je werk in dienstbetrekking, valt voor de belasting onder bijverdienste en dan heet je dus een resultaatgenieter. Maar let wel op de regeltjes, anders valt er niet zoveel meer te genieten als de Belastingdienst bij je aanklopt. Verdien je te veel bij en heb je dat niet correct opgegeven, dan loop je zelfs kans op een boete. Dat wil je natuurlijk voorkomen, dus houd je rekening met de zaken die hieronder staan beschreven.

Wanneer moet je bijverdienste opgeven aan de Belastingdienst?

Alleen als je winst maakt, dus ‘resultaat’ behaalt, moet je je inkomsten opgeven aan de Belastingdienst. Dat betekent dus dat je de kosten die je maakt, voor je webshop of boeken voor je bijlessen, mag aftrekken van je omzet. Blijft er dan een positief bedrag over, dan maak je winst en moet je die opgeven. Stel je verdient 2500 euro aan de bijlessen die je geeft en je hebt voor 500 euro boeken gekocht. In dat geval heb je een resultaat van 20000 euro.

Mag ik als werknemer in de privé-sector een bijverdienste hebbe
© Pixabay.com

Hoeveel mag ik bijverdienen?

Hoe hoog je bijverdienste mag zijn, hangt af van je situatie. Zeker als je een uitkering ontvangt, kan elke euro die je verdient gevolgen hebben. Vraag dus altijd aan je contactpersoon bij de uitkeringsinstantie wat in jouw situatie de regels zijn. Ontvang je salaris en wil je niet plotseling in een hogere schaal terecht komen bij je aangifte? Dan is het goed te weten dat je maximaal 7849 euro winst per jaar mag bijverdienen zonder gevolgen. Je geeft dat bedrag wel op, maar je betaalt er dan geen belasting over. Ook als je studiefinanciering krijgt, mag je dit bedrag bijverdienen zonder dat het consequenties heeft.

Moet ik een administratie bijhouden?

Een ondernemer moet een juiste administratie bijhouden van zijn of haar onderneming. De meeste mensen die een beetje bijverdienen, worden door de Belastingdienst niet als ondernemer aangeduid en hoeven daarom ook geen administratie bij te houden. Het is natuurlijk wel raadzaam om dat voor jezelf toch te doen. Hoe weet je anders of je niet al over de toegestane 7849 euro heen bent? En hoe houd je bij welke kosten je precies gemaakt heb? Bewaar dus je bonnetjes en stel facturen op, zodat je een goed overzicht hebt van je bijverdiensten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *