Hoe solliciteer ik voor een job als ambtenaar?

Voor veel mensen is het een droom om een ambtenaar te worden. Werken voor een staatsbedrijf heeft namelijk vele voordelen en levert heel wat status op. Er zijn ontzettend veel verschillende ambtsfuncties beschikbaar en daarom zijn er veel mogelijke vacatures. Wil je weten hoe jij kunt solliciteren voor een job als ambtenaar? In dit artikel lees je precies hoe je dit aanpakt.

Hoe solliciteer ik voor een job als ambtenaar
© Pixabay.com

Welke sector wil je werken?
Werken bij de overheid is bijzonder divers. Je zult versteld staan hoeveel verschillende functies er beschikbaar zijn bij de staat. Zo ben je als politieagent een ambtenaar en kun je zelfs als microbioloog of administratief medewerker ambtenaar zijn. Het is allereerst dus belangrijk om te weten voor welke functie jij wilt solliciteren. Er zijn namelijk verschillende overheidsinstellingen en een sollicitatie vereist verschillende methode per bedrijf of instelling. Weet jij niet goed hoe je aan de slag kunt gaan bij de overheid en welke vaardigheden jij zou kunnen inzetten? Dan is het wellicht een aanrader om in contact te komen met een loopbaanbegeleider. Deze kan jou helpen om de juiste functie voor jouw persoonlijkheid te vinden.

Start met een traineeship
Wist je dat de overheid verschillende traineeship trajecten heeft uitstaan? Dit zijn speciale trajecten voor jong afgestudeerden. Op deze manier kun je al werkend leren. Tijdens de traineeship ben je al werkzaam in in jouw functie en leer je daarnaast nog theoretische vaardigheden voor jouw baan. Na het afronden van dit traineeship, kun je meteen aangenomen worden voor een functie bij de overheid. Dit is veelal een snellere manier dan solliciteren wanneer je jong bent.

Het begint met een CV
Ga je solliciteren bij een overheidsinstantie? Zorg dan voor een goede eerste indruk. Dit is niet tijdens het sollicitatiegesprek, maar al bij het ontvangen van het CV. Zorg voor een nette, overzichtelijke en toch opvallende CV. Vermeld niet alleen jouw eerdere werkgevers en scholing, maar laat ook weten wat jouw vaardigheden zijn. Waarin blink jij uit en waarom is dit belangrijk voor de functie?

Hoe solliciteer ik voor een job als ambtenaa
© Pixabay.com

Voor jou, tien anderen
Het is wellicht wat cru, maar het is wel de waarheid. Er zijn namelijk nog veel meer mensen die graag bij de overheid willen werken. Wanneer je ambtenaar wilt worden en gaat solliciteren, is het belangrijk dat jij ertussen uitspringt. Zorg daarom voor een goede voorbereiding, een nette uitstraling en krachtige antwoorden. Oefen eventueel het gesprek met een vriend(in) en zorg dat je goede antwoorden paraat hebt. Weet waarom je ambtenaar wilt worden, wat je te betekenen hebt en waarom ze jou moeten kiezen. Zo kun je met een zelfverzekerd gevoel het sollicitatiegesprek aan.

Ambtenaar worden is een droom die goed te verwezenlijken is. Zorg dat je weet wat je wilt, waarom je het wilt en hoe je dit gaat aanpakken. Een goede sollicitatie is de sleutel tot succes. Zorg daarom voor een goed CV en bereid je zo goed mogelijk voor op het sollicitatiegesprek. Wanneer jij krachtig en zelfverzekerd overkomt, kan dit dé reden zijn om jou te kiezen in plaats van de andere sollicitanten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *