Hoeveel pensioen zal ik krijgen als ambtenaar?

Veel mensen die in de ambtenarij werken, of willen werken in de ambtenarij, vragen zich uiteraard af hoeveel pensioen ze uiteindelijk zullen krijgen. Dit is een zeer lastige vraag om te beantwoorden, aangezien dit voor iedereen anders is. Geen enkele ambtenaar is hetzelfde. Het heeft bijvoorbeeld met je functie te maken, loon en nog vele andere zaken. Maar in dit artikel geven we wel belangrijke informatie over het pensioen waar je als ambtenaar recht op gaat hebben in de toekomst.

Hoeveel pensioen zal ik krijgen als ambtenaar
© Pixabay.com

AOW

Iedereen in Nederland heeft recht op AOW. Deze afkorting staat voor de algemene ouderdomswet. Je hebt er ongetwijfeld wel eens van gehoord, omdat dit één van de bekendste pensioenen zijn. In Nederland heeft iedereen hier recht op, dus ook een ambtenaar. Maar er zijn wel een aantal bepaalde voorwaarden. Het punt is namelijk dat je een zeer lange tijd in Nederland moet hebben gewoond, anders kan het zijn dat je er geen recht op hebt, of dat je verminderde AOW krijgt. Dat is ook wel logisch, want stel je voor dat je 40 jaar in Engeland hebt gewoond, maar op je oude dag weer terug gaat naar Nederland. Dan heb je altijd belasting afgedragen in Engeland en zou het natuurlijk raar zijn dat je dan in Nederland nog AOW moet ontvangen. Hiermee wordt met percentages gewerkt. Elk jaar kun je een bepaald percentage van je AOW opbouwen die je in Nederland hebt gewoond en/of gewerkt. Heb je er bijvoorbeeld minder jaren gewoond, dan betekent dit niet dat je geen recht meer hebt op AOW, maar wel dat je een kleiner percentage krijgt.

De minimumleeftijd om AOW te krijgen is inmiddels opgehoogd. Vroeger stond dit vast op 65, maar deze is hoger geworden. Daar is ook zeer veel kritiek opgekomen, maar tegenwoordig zijn vrijwel alle politieke partijen er wel over eens dat dit een noodzakelijke kwestie is. Dit omdat het anders te hoog in de kosten oploopt, omdat steeds meer mensen ouder worden dan vroeger het geval was. De hoogte van de AOW is dus afhankelijk van de tijd die je in Nederland hebt gewoond, maar ook je type huishouden. Als je alleen woont, krijg je bijvoorbeeld meer AOW dan wanneer je samen woont met iemand. De AOW-bedragen kunnen flink veranderen en in de toekomst is de kans groot dat mensen nog veel later AOW krijgen dan tegenwoordig het geval is.

Hoeveel pensioen zal ik krijgen als ambtenaa
© Pixabay.com

ABP

Dan bestaat er ook nog het zogenaamde pensioenfonds. Nadat je klaar bent met je werk, is de kans groot dat je daar ook nog een groot bedrag van krijgt. Een deel van je salaris gaat daar namelijk naartoe, zodat je dit later uitgekeerd krijgt wanneer je ouder bent. In de meeste gevallen is het zo dat je salaris en dergelijke een grote rol spelen bij het pensioen wat je krijgt. Wat ook wel logisch is: aangezien die mensen meer afdragen maandelijks.

Daarnaast kun je natuurlijk zelf ook nog een pensioenspaarpotje opbouwen. Je kunt bijvoorbeeld een speciale spaarrekening openen voor je pensioen. In principe zijn er dus 3 mogelijkheden om pensioen te ontvangen als ambtenaar. Lees ook het artikel over het aanvragen van je pensioen als ambtenaar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *