Het nemen van ontslag is een zaak die veel mensen meemaken. In alle sectoren komen ontslagen regelmatig voor en het is dan ook niet raar dat je bijvoorbeeld een keer ergens ontslag wilt of gaat nemen. Dit kan altijd voorkomen. Wel vragen veel mensen in diverse sectoren zich regelmatig af hoe je eigenlijk je ontslag op de juiste manier geeft. Deze vraag komt onder andere regelmatig naar voren bij ambtenaren. Een ambtenaar is iemand die werkt voor de overheid, maar uiteraard kan het ook als ambtenaar zijnde zo zijn dat je je ontslag wilt geven, maar niet helemaal weet hoe en wat. Hieronder lees je meer over ontslag nemen als ambtenaar.
Verschillende ontslagen ambtenaar
Als ambtenaar zijnde kunnen er meerdere redenen zijn waarom je stopt met het werken voor de organisatie. Een reden die kan voorkomen is bijvoorbeeld het bereiken van een leeftijd om met pensioen te gaan. In deze situatie weet je waarschijnlijk al ruim van te voren dat je over een tijdje stopt met je werk. Het is dan slim dit zo vroeg mogelijk al te overleggen met de organisatie en de leidinggevenden. Verder kan het ook zijn dat je ontslag wilt nemen doordat je zelf bijvoorbeeld ander werk wilt gaan doen of voor je zelf wilt gaan beginnen. In dit geval kan het in sommige gevallen zo zijn dat je dit als eerst het best door middel van een gesprek kunt aangeven, alvorens het officieel te maken. Het kan echter ook slim zijn dit direct door middel van een formele brief naar voren te schuiven. Ook zijn er situaties waarin bepaalde belangrijke zaken via de mail gaan. Wanneer je zelf ontslag wilt nemen en wilt stoppen met je werk, komt er in de meeste gevallen echter wel een opzegtermijn bij kijken.
Opzegtermijnen ambtenaren
Net zoals bij veel andere beroepen kun je ook als ambtenaar zijnde te maken krijgen met een opzegtermijn. Dit houdt in dat je nadat je je ontslag als ambtenaar hebt gegeven, nog een bepaalde tijd door moet werken voordat je daadwerkelijk je diensten neerlegt. Hoelang dit precies is en hoe het precies in zijn werking gaat is afhankelijk van de situatie. Je opzegtermijn bevindt zich in je arbeidsovereenkomst wat ervoor zorgt dat je ook hier van te voren al rekening mee kunt houden. Wel kan hiervan worden afgeweken als alle partijen ermee instemmen. Anders is voor een ambtenaar het opzegtermijn minimaal 1 maand en maximaal 4 maanden. Over het algemeen is het zo dat als je bij de organisatie minder dan 5 jaar hebt gewerkt, het opzegtermijn niet meer is dan een maand. Indien je minder dan 10 jaar in dienst geweest bent is dit 2 maanden. Tot 15 jaar is het opzegtermijn 3 maanden en bij een overeenkomst dat langer dan 15 jaar heeft geduurd is het opzegtermijn over het algemeen maximaal 4 maanden. Het is dus hoe dan ook erg slim als je op een bepaalde datum wilt stoppen met werken, ruim van te voren officieel je ontslag te geven als ambtenaar.