Hoe start je een zaak op als zzp’er?

Werk jij voor een baas in uurloon? Dan zal de gedachte je nooit ontgaan zijn om ooit eens voor jezelf te beginnen. Starten als ZZP’er is een droom van vele werkenden. Toch zijn er maar enkele die de sprong durven wagen om een eigen zaak te beginnen. Dat is nergens voor nodig. Een eigen zaak starten als ZZP’er is een stuk eenvoudiger dan het lijkt. In dit artikel lees je precies hoe je moet beginnen en wat je moet regelen.

Hoe start je een zaak op als zzp'er
© Pixabay.com

Een goed plan en heel wat doorzettingsvermogen
Het allereerste wat je nodig hebt om een zaak te starten, is een goed en rendabel plan. Wat is jouw expertise of welk product of producten wil je op de markt brengen? De tijd om te brainstormen is het best wanneer je nog ergens anders in dienst bent. Zorg dat jouw plan waterdicht is en je vol goede moed het avontuur aankan. Het vergt namelijk heel wat tijd en doorzettingsvermogen om een zaak van de grond te krijgen.

Profiteer van de tijd bij de baas
Je start een zaak niet binnen één dag en een succesvol bedrijf al helemaal niet. Het duurt veelal maanden tot jaren voordat je een flinke winst hebt en dat al het werk iets gaat opleveren. Het is daarom aan te raden om gebruik te maken van jouw tijd als werknemer. Je kunt veelal jouw eigen zaak starten, terwijl je nog in dienst bent. Op deze manier verlies je niets aan inkomsten, maar zul je meer tijd aan jouw werk en zaak moeten besteden. Wanneer de zaken goed gaan, kun je parttime gaan werken en het zo langzaam afbouwen. Op deze manier hoef je als werkende geen risico te nemen wanneer je een bedrijf start. Werk in de avonduren aan jouw bedrijf en pluk over een aantal jaar de vruchten van jouw harde inzet.

Naar de kamer van koophandel
Het je een bedrijfsnaam, bedrijfsplan en ben je klaar om ervoor te gaan? Ga dan naar de kamer van koophandel en schrijf jouw bedrijf in. Op deze manier is jouw bedrijf een officieel bedrijf. Dit is ook noodzakelijk voor jouw administratie en belastingaangiftes. Bij de kamer van koophandel geef je jouw bedrijf of, de eigenaar van het bedrijf en de gevestigde plaats van jouw bedrijf.

Hoe start je een zaak op als zzp'e
© Pixabay.com

Denk aan verzekeringen
Wat veel startende ZZP’ers vergeten, is dat doorgaans de werkgever betaalt voor verzekeringen en andere zaken zoals pensioen en vakantiegeld. Als ZPP’er ben je hier zelf verantwoordelijk voor en is het belangrijk dat je dit op tijd regelt. Je kunt een eigen arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten. Dit is verstandig voor wanneer je onverhoopt niet meer kunt werken. Ook moet je zelf een manier vinden om te sparen voor het pensioen, vakantiegeld en spaargeld om moeilijke tijden te overbruggen.

Werken in jouw eigen zaak is een droom van velen. Het is eigenlijk vrij eenvoudig om te realiseren. Je moet simpelweg de stap zetten om het te doen. Ga ervoor en start als ZZP’er jouw eigen zaak. Het kan voor enorm veel werkgeluk en voldoening zorgen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *