Voor welke rechtsvorm kan ik als zzp’er het beste kiezen?

Wanneer je ervoor kiest om te starten als zzp’er zul je ook moeten kiezen voor een rechtsvorm. Het kiezen van de juiste rechtsvorm bepaald deels het succes van je start als ondernemer, want dat is wat je bent als zzp’er. De keuze heeft invloed op bijvoorbeeld je belastingen, maar ook op de aansprakelijkheid. Maar welke rechtsvorm is voor jou dan het beste? In dit artikel gaan we kijken naar de verschillende rechtsvormen en de voor- en nadelen die hieraan zitten, zodat jij een weloverwogen keuze kunt maken.

Voor welke rechtsvorm kan ik als zzp’er het beste kiezen
© Pixabay.com

De eenmanszaak

De meest gekozen rechtsvorm voor zzp’ers is een eenmanszaak, met als grote voordeel dat je weinig kosten hoeft te maken bij het beginnen van deze rechtsvorm. Het is niet verplicht om je jaarrekening door een accountant te laten controleren, de belastingaangifte kun je zelf doen en ook het aannemen van medewerkers is handig. Bovendien heb je als voordeel dat je investeringen kunt verrekenen met inkomen dat je eerder hebt verdiend, wat het risico minder maakt. Tot slot kom je in aanmerking voor verschillende ondernemersvoordelen, zoals zelfstandigenaftrek en startersaftrek. Je moet hiervoor wel aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Vennootschap Onder Firma

De Vennootschap Onder Firma (VOF) is een geschikte keuze wanneer je met meerdere mensen een onderneming wil starten. Dit komt in veel onderdelen op hetzelfde neer als een eenmanszaak, maar dan dus met meerdere eigenaren. Je moet hiervoor bij de notaris goede afspraken maken over bijvoorbeeld de inbreng die iedereen heeft en andere afspraken. Ook de verdeelsleutel en taken kun je hierin vastleggen. Daarnaast moet je uiteraard beschrijven wie welke bevoegdheid heeft. Nadeel van een VOF is dat het geen rechtspersoonlijkheid heeft, wat betekent dat elke vennoot persoonlijk aansprakelijk is voor schulden. Dit is ook zo wanneer een andere vennoot buiten jouw weten om schulden heeft veroorzaakt. Let hier goed op, en stel bijvoorbeeld eventueel huwelijkse voorwaarden op met je partner.

De maatschap

Een andere optie is een maatschap. Dit lijkt enigszins op een VOF, maar werkt net iets anders. Hierbij gaan twee of meer mensen een samenwerking aan waarbij de inbreng of arbeid niet hetzelfde hoeft te zijn. Hierbij is het vooral belangrijk dat je bij het opstellen van de maatschapsovereenkomst iemand betrekt die hier verstand van heeft, omdat de wetgeving lastig in elkaar zit.

Voor welke rechtsvorm kan ik als zzp’er het beste kieze
© Pixabay.com

Een minder bekende optie: de coöperatie

Een wellicht wat minder bekende maar voor een zzp’er wel interessante rechtsvorm is een coöperatie. Dit is net als een VOF of een maatschap is een samenwerking tussen meerdere mensen, maar dan dus anders vormgegeven voor de wet. Het heeft veel weg van een vereniging, met ook een bestuur en een ALV. Omdat dit een rechtspersoon is zijn de risico’s beperkt.

Overige rechtsvormen

Naast de hierboven genoemde rechtsvormen heb je er uiteraard nog veel meer, maar die zijn over het algemeen niet zo geschikt voor een zzp’er. Denk hierbij aan een BV, een CV of een NV. Dit zijn allemaal wel rechtspersonen, wat bepaalde voordelen biedt. Qua belasting zit het daarentegen anders in elkaar en dit pakt meestal niet gunstig uit.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *