Waar moet je rekening mee houden als je stopt als zzp’er?

Ben jij werkzaam als ZZP’er geweest, maar besluit je om ermee te stoppen. In veel gevallen kan dit natuurlijk hartstikke jammer zijn. Want als zzp werken is zeer leuk, maar het kan in veel gevallen wel heel erg pittig werk zijn. Misschien heb je bijvoorbeeld geen opdrachten meer, of ben je failliet verklaard. Dan moet je ermee stoppen, maar waar moet je rekening mee houden als je gaat stoppen als ZZP’er? In dit artikel bespreken we enkele zaken.

Waar moet je rekening mee houden als je stopt als zzp'er
© Pixabay.com

Belastingafhandeling

Het belangrijkste waar je rekening mee moet houden zijn de belastingzaken als je gaat stoppen. Als ZZP’er ben je namelijk ondernemer voor de BTW en in veel gevallen ook ondernemer voor de inkomstenbelasting. Als je bijvoorbeeld halverwege stopt, dan moeten er bijvoorbeeld nog aanslagen en dergelijke betaald worden. Het is belangrijk om dit op een goede manier te doen, anders riskeer je aanslagen in de toekomst en daar heb je ongetwijfeld geen zin in. Hoe je het moet afhandelen met de belasting, hangt volledig af van je situatie. Dit heeft bijvoorbeeld te maken met je inkomen, rechtsvorm en wanneer je precies gaat stoppen. Omwille van die reden is het ook aan te raden om contact op te nemen met de belastingdienst. Dan kun jij je situatie naar voren brengen en krijg je duidelijk antwoord.

Overigens is het belangrijk om niet te vergeten je administratie te bewaren. Ook al ben je gestopt als ZZP’er. Bewaar jij je administratie niet, dan kun je voor verschillende problemen komen te staan. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je nog een belastingcontrole krijgt. Dit komt regelmatig voor als ZZP’ers gaan stoppen, zodat de belastingdienst kan controleren of alles goed is gegaan. Als jij dan niet meer de nodige administratie hebt, dan kan de belastingdienst zelf een aanslag opleggen. Dit is doorgaans een schatting van je jaarinkomen en die valt doorgaans hoger uit dan hetgeen je hebt verdiend dat jaar. En jij moet dan bewijzen dat het bedrag van de belastingdienst niet klopt.

Waar moet je rekening mee houden als je stopt als zzp'e
© Pixabay.com

Uitschrijven bij de KVK

Elke ondernemer is verplicht om zich in te schrijven bij de KVK. Elke ondernemer moet zich echter ook weer uitschrijven bij de KVK. Op de website van de kamer van koophandel lees je hoe je dit moet doen. En je moet je uiteraard ook uitschrijven bij de belastingdienst als ondernemer voor de BTW. Anders loop je het risico dat je nog steeds aanslagen krijgt, terwijl je helemaal niets hebt om op te geven.

Inkomenssteun aanvragen

Het kan zijn dat je als ZZP’er gaat stoppen omdat iemand jou een mooie baan heeft aangeboden. Maar het kan natuurlijk ook zijn dat je gewoon geen opdrachten meer hebt. In dat geval is het doorgaans aan te raden om inkomenssteun aan te vragen. Er zijn verschillende regelingen waar je gebruik van kunt maken, zodat je nog een goed inkomen overhoudt. Daarnaast zijn er misschien ook nog fiscale voordelen alwaar je gebruik van kunt maken. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan stakingswinst. Daarover kun je meer lezen op de website van de belastingdienst.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *