Hoe bepaal ik mijn tarief als zzp’er?

Ben jij van plan om als ZZP’er aan te slag te gaan? Allereerst is dat natuurlijk een zeer moedige en mooie stap. Het zorgt er namelijk voor dat je van niemand afhankelijk bent. Je hebt geen echte baas die de regeltjes en dergelijke voor je gaat bepalen. Dat is natuurlijk mooi meegenomen. Daarnaast heb je veel meer vrijheid, want je kunt zelf bepalen welke opdrachten je aanneemt en tegen welk tarief. Maar dan komen we ook gelijk bij een lastige vraag. Hoe ga jij nu je tarief als ZZP’er bepalen? In dit artikel geven we tips over hoe jij het beste het tarief kunt bepalen.

Hoe bepaal ik mijn tarief als zzp'er
© Pixabay.com

Vergelijk met anderen in de branche

Als eerste is het aan te bevelen om het tarief te vergelijken met andere mensen die in dezelfde branche als jij zitten. De tarieven kunnen namelijk zeer veel verschillen afhankelijk van de branche als het gaat om het uurloon. Zit je bijvoorbeeld in de fiscale wereld als ZZP’er, dan kun je in de regel een veel hoger tarief vragen dan wanneer je werkzaam bent als zelfstandige schilder. Dus nadat je hebt vergeleken, kun je een beetje inschalen waar jij gaat zitten. In veel gevallen is het aan te raden om puur wat euro’s onder de gangbare tarieven te zitten. Voor veel klanten is de prijs namelijk niet het grootste goed. Ze willen ook een bepaalde betrouwbaarheid en dergelijke. Maar je kunt het wel als richtlijn nemen om je tarief te vast te stellen.

Wat zijn je kosten?

Naast het feit dat je rekening moet houden met de branche alwaar je actief in bent, is het ook aan te raden om naar andere kwesties te kijken. Je moet je namelijk afvragen wat je kosten ongeveer zijn. De ene ZZP’er maakt bijvoorbeeld amper kosten, omdat deze alleen een laptop nodig heeft voor het uitvoeren van de werkzaamheden. Maar als je als schilder of loodgieter aan het werk gaat, kan het echter zijn dat je te maken krijgt met verschillende kosten. Dus het is van belang om van te voren een berekening te maken. Hoeveel geld denk jij ongeveer nodig te hebben?

Hoe bepaal ik mijn tarief als zzp'e
© Pixabay.com

Wat wil jij over houden

Daarnaast is het ook nog belangrijk om na te gaan hoeveel geld je ongeveer wil overhouden. Ben jij het type dat een groot liefhebber is van materiele goederen en heb je een hoge huur? Dan wil je natuurlijk maandelijks meer geld overhouden en dan is het ook aan te raden om een hoger uurtarief te vragen dan wanneer je goedkoop woont en bijvoorbeeld geen kinderen hebt. Dus het is ook belangrijk om daar goed naar te kijken als het gaat over de specifieke euro’s die je al dan niet wil overhouden.

Kijk op internet

Vind je het lastig om een goed uurtarief te bepalen? Je kunt dan op internet gaan kijken, want daar vind jij verschillende uurtarieven van de verschillende branches in een handig overzicht. Dat scheelt tijd, want dan hoef je niet op een andere manier te informeren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *