Hoe geef ik mijn ontslag aan als werknemer?

Het gebeurt bijna iedereen wel een keer in zijn leven. Je wil stoppen met je werkzaamheden bij je huidige werkgever. Dat kan om diverse redenen zijn, welke is voor de vraag van vandaag niet zo belangrijk. Maar doe je dat nou precies, je baan opzeggen bij je werkgever? Wij helpen je een eindje op weg.

Hoe geef ik mijn ontslag aan als werknemer
© Pixabay.com

Mondeling ontslag aankondigen

Het is wel netjes richting je directe chef, dat je eerst mondeling aankondigt dat je je baan gaat opzeggen. Je wil waarschijnlijk niet dat hij het niet van jou hoort, maar van de directeur of het hoofd personeelszaken. Je kan aangeven waarom je weggaat, maar dat hoeft niet. Als overigens een reden is dat je het niet meer naar je zin hebt in je baan, kan het verstandig zijn dat veel eerder aan te geven. Misschien wordt er naar je geluisterd en wordt er gekeken naar mogelijkheden tot verbetering, bijvoorbeeld aanpassing van je takenpakket. Wellicht komt er op korte termijn een andere mogelijkheid binnen het bedrijf die jou veel beter past. Treedt er geen verandering op, dan kan je alsnog gewoon opzeggen. Maar als je je mond niet open doet, zal er in geen geval iets veranderen.

Schriftelijk opzeggen

Je officiële opzegging doe je per brief, die je richt aan de directie van het bedrijf. In grote bedrijven richt je de brief aan het hoofd personeelszaken. Je zet er een datum boven. Je geeft in je ontslagbrief uiteraard aan per welke datum je ontslag neemt, rekening houdend met de voor jou geldende opzegtermijn. Die is vaak wettelijk bepaald, en in principe ben je daar altijd aan gebonden, tenzij jouw werkgever daar soepel mee om wil gaan. Dat geldt bijvoorbeeld als je jouw voorgenomen ontslag nemen al hebt besproken en dat is toegezegd dat je eerder je werkzaamheden mag beëindigen. Dat is wel zo prettig als je een andere baan hebt gevonden waar men wil dat je snel begint. Benoem die afspraak dan ook in je brief! Je hoeft geen reden aan te geven in je brief, mag wel. Je zou bijvoorbeeld kunnen schrijven: ´in verband met het aanvaarden van een dienstbetrekking elders.

Hoe geef ik mijn ontslag aan als werkneme
© Pixabay.com

Voorkom negativiteit

Blijf neutraal in je brief, houd het zakelijk. Mocht er iets spelen, dan is de verleiding groot dit in je brief te vermelden. Vergeet echter niet dat jouw brief in jouw dossier komt, en je weet nooit of je elkaar nog een keer zakelijk tegenkomt. Je bereikt ook helemaal niets met negativiteit.

Zeg niet te vroeg op

Wil je je baan opzeggen omdat je ander werk hebt gevonden? Wacht dan met officieel opzeggen tot je zekerheid hebt. Verstuur de brief niet eerder dan dat je je arbeidsovereenkomst bij je nieuwe werkgever hebt getekend. Het zou doodzonde zijn als je nieuwe baan om wat voor reden dan ook niet door gaat, maar je wel je huidige baan al hebt opgezegd. Goed om te weten, ook voor deze situatie: je hebt in principe geen recht op een werkloosheidsuitkering als je zelf je baan opzegt, en dus heb je dan mogelijk geen inkomsten meer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *