Lijkt het je leuk om als ambtenaar aan de slag te gaan? Dat is in zeer veel gevallen een aanrader. Het is namelijk echt werk waar je voldoening uit haalt, omdat je voor de overheid werkt en daarmee dus voor de bevolking. Maar de baan als ambtenaar is wat anders dan een reguliere baan in de privésector. Wat zijn de plichten van een ambtenaar, vraag jij je om die reden dan misschien ook af. In dit artikel bespreken we ze.
Plicht: het afleggen van een eed of belofte
Allereerst ben je als ambtenaar verplicht om een eed of belofte af te leggen. Als ambtenaar is integer handelen namelijk zeer belangrijk, omdat je het fundament bent van de rechtstaat, samen met andere ambtenaren. Daarom wordt er ook veel waarde aan een eed of een belofte gehecht. Maar wat is precies het verschil tussen een eed en een belofte. In principe heeft dit met religie te maken. Religieuze mensen nemen vaak een eed af waarbij ze verkondigen: ‘zo waarlijk helpe mij god almachtig’. Ben je echter niet religieus, dan kun je de belofte afleggen. Deze gaat als volgt: ‘dat verklaar en beloof ik’. Dat zijn de dus de verschillen.
Plicht: transparant zijn over giften en dergelijke
Als ambtenaar is het eveneens belangrijk om transparant te zijn. Als ambtenaar mag je namelijk niet chantabel zijn, of dat er een schijn van corruptie in het spel is. Omwille van die reden mag je dus eigenlijk ook geen giften van derden aannemen. Dit kan namelijk de schijn van corruptie wekken. In sommige gevallen mag je helemaal geen giften aannemen. In andere gevallen mag je wel giften aannemen, maar moet je duidelijk aangeven wat de giften zijn, met welke reden je ze hebt ontvangen en ga zo maar verder.
Plicht: eventuele nevenwerkzaamheden melden
Als ambtenaar ben je ook verplicht om eventuele nevenwerkzaamheden te melden. Maar waarom zou dat moeten, vraag jij je ongetwijfeld af. De reden hiervoor heeft weer met integriteit te maken en objectiviteit. Het kan anders zijn dat er sprake is van dubbele belangen. Als je bijvoorbeeld bij de gemeente werkt en je verstrekt vergunningen voor bedrijven om te bouwen, maar je bent zelf ook actief in het vastgoed, dan is er sprake van een dubbel belang. In die gevallen kan dat dus niet, maar er zijn ook nevenwerkzaamheden die daarmee niet in strijd zijn. Maar daar moet je dus wel altijd transparant over zijn, dat is een verplichting waar jij je als ambtenaar aan moet houden.
Conclusie
Al met al is het heel erg leuk om een ambtenaar te zijn om meerdere redenen. Het verdient doorgaans goed, je hebt goede arbeidsvoorwaarden en je zit altijd in een leuk team. Bovendien kun je ook gemakkelijk opklimmen als ambtenaar. In vergelijking met vele andere beroepen, is het namelijk een feit dat een ambtenaar in grote organisaties werkt. Daar heb je meer manieren om gemakkelijk op te kunnen klimmen.