Ik mag bijna met pensioen: hoe vraag ik dat aan?

Na tientallen jaren hard werken is het dan bijna zover: uw pensioen komt in zicht. Toen u jonger was, hield het u niet zo bezig en dat is ook logisch. Maar de laatste jaren heeft u regelmatig gekeken hoe uw pensioenopbouw er bij stond. Ook heeft u de data van de verschillende pensioenen in uw agenda gezet of wellicht staan ze in een mooi lijstje op uw computer. Maar hoe gaat dat straks? Wat moet u doen om daadwerkelijk uw pensioen te gaan ontvangen? Wij geven u de antwoorden.

Ik mag bijna met pensioen hoe vraag ik dat aan
© Pixabay.com

Na gedane arbeid

Pensioen is iets wat u verdient, letterlijk en figuurlijk. Ook als u niet werkt, bouwt u pensioen op, namelijk de AOW-uitkering die u straks gaat ontvangen. Door te werken in loondienst spaart u echter ook voor een mooie pensioenpot voor als u straks mag stoppen met werken. Heeft u in uw werkbare leven één werkgever gehad? Dan is het niet zo ingewikkeld. U kunt makkelijk achterhalen, in uw post of online, hoeveel pensioen u inmiddels hebt opgebouwd, en uiteraard wanneer u de eerste betaling kunt verwachten. Heeft u meerdere werkgevers gehad? Dan wordt uw pensioen straks een bonte verzameling van potjes waaruit u maandelijks krijgt uitgekeerd. Onthoud ook dat de data waarop die uitkeringen starten, kunnen verschillen. Maar hoe krijgt u die uitkeringen nou? Concreet: wat moet u daar voor doen?

Automatische uitkering

Als het goed is, ontvangt u automatisch een aanvraagformulier van uw pensioenuitvoerder. Waarschijnlijk gebeurt dit een paar maanden voordat u de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, maar dat kan per pensioenuitvoerder verschillen. Ontvangt u geen formulier? Dan staat het u uiteraard vrij om contact op te nemen met de betreffende pensioenverstrekker. Ga echter eerst voor u zelf na of u inderdaad van deze pensioenuitvoerder een uitkering gaat krijgen, of dat u bijvoorbeeld lang geleden dit pensioen heeft overgedragen. Een andere mogelijkheid is dat, in geval van een heel klein pensioen, dit eerder door de betreffende pensioenverstrekker is afgekocht. In dat geval moet u dus toen een kleine uitkering in één bedrag hebben ontvangen. Eventueel kunt u ook navraag doen bij de Stichting Pensioenregister.

Ik mag bijna met pensioen hoe vraag ik dat aa
© Pixabay.com

Mijn pensioenoverzicht

Een manier om in één keer een goed overzicht te hebben van die verschillende pensioenpotjes plus uw AOW vindt u online, op mijnpensioenoverzicht.nl. Hier vindt u ook de data waarop ze tot uitkering gaan komen. Dit is voor u een mooi lijstje om in de gaten te houden, en te beslissen of u aan de bel moet trekken of gewoon nog even moet afwachten. Ook vindt u daar een prognose van de bedrage die u gaat ontvangen. Let op: dit zijn schattingen op dat moment. Een recessie of crisis kan dit mogelijk nog iets beïnvloeden, in negatieve zin. Maar u heeft in ieder geval een heel aardig beeld wat u straks totaal aan pensioen gaat ontvangen. Wordt u niet blij van de bedragen die u ziet en staat uw pensioen de komende jaren nog niet voor de deur? Onderzoek dan de mogelijkheden om alsnog bij te sparen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *