Hoe start je een vennootschap op?

Heb je plannen om een eigen onderneming op te zetten? Dan is een van de mogelijkheden om een vennootschap te beginnen. Een vennootschap wordt ook wel vennootschap onder firma (VOF) genoemd en is een bedrijfsvorm waarbij meerdere ondernemers samenwerken in één onderneming. In juridische zin lijkt een VOF op een eenmanszaak, alleen is het verder een soort samenwerking tussen jou en een of meer ondernemers. Hoe zet je deze organisatievorm precies op? Met onderstaand stappenplan kan er niet meer verkeerd gaan als je samen met andere ondernemers een vennootschap wilt oprichten.

Hoe start je een vennootschap op
© Pixabay.com

Schrijf je in bij een Kamer van Koophandel

Een van de voordelen van een vennootschap oprichten is dat je, ook bij eenmansbedrijven is dat, geen startbedrag nodig hebt. Wil je een VOF beginnen, dan is de eerste stap om naar een Kamer van Koophandel te gaan en je VOF daar te laten inschrijven in het Handelsregister.

Stel een contract op voor alle deelnemers aan de VOF

Belangrijk is om, direct als je een vennootschap opricht, ook een vennootschapscontract op te stellen, die voor alle deelnemers bindend is. Door het vooraf opstellen van een VOF-contract met duidelijke en heldere afspraken, voorkom je vervelende discussies en ruzies over zaken als de winstverdeling, beslissingsbevoegdheden en andere fricties binnen jullie samenwerking. Thema’s en aandachtspunten die in het vennootschapscontract moeten worden opgenomen, zijn: een inbreng van alle vennoten die deelnemen aan het project, oprichtingsdocumenten, heldere afspraken over wie contracten tekent en afsluit, de doelstellingen van de VOF, omgang met winst en financiën, regels over ziekte en verlof, wat te doen bij conflicten binnen de VOF en soortgelijke zaken.

Afdracht van inkomstenbelasting

Een belangrijk punt van aandacht is de regeling omtrent de afdracht van inkomstenbelasting. Binnen een vennootschap is ieder firmant zelf verantwoordelijk om eerlijk en correct de inkomstenbelasting via de Belastingdienst rond te maken en zo inkomstenbelasting te betalen. Wil je als deelnemer aanspraak maken op de belastingvoordelen die je als vennoot hebt? Dan ben je binnen de vennootschap zelf verantwoordelijk om aan de gestelde voorwaarden van de Belastingdienst te voldoen. Of en in hoeverre je recht hebt van bepaalde aftrekposten, is verder ook afhankelijk van het soort vennootschap waaraan je deelneemt. Let op: de btw-opgave van je vennootschap doe je met de andere deelnemers samen!

Hoe start je een vennootschap o
© Pixabay.com

Waar moet ik op letten als ik personeel aanneem?

Het kan natuurlijk zijn dat je binnen jouw VOF nieuwe werknemers in dienst neemt. Belangrijk hierbij is dat je dan als werkgever binnen de vennootschap zélf verantwoordelijk bent voor het regelen van de loonbelasting en bijkomende documentatie die wettelijk verplicht is als je iemand in dienst neemt.

Hoe zit het met aansprakelijkheid binnen een VOF?

Vennootschappen worden beschouwd als natuurlijke personen en niet, zoals bij BV’s, als rechtspersonen. Mocht jouw VOF in de schulden raken of failliet gaan, dan ben je dus persoonlijk aansprakelijk en kun je ook als persoon in een faillissement terechtkomen. Net als bij een eenmanszaak, ben je dus hoofdelijke ofwel privé aansprakelijk als de VOF ten onder gaat.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *