Hoe vind je goed personeel?

Heb jij een bedrijf, of ben jij een personeelswerver voor een bedrijf? In dat geval is altijd de grote vraag: hoe ga je ervoor zorgen dat je goed personeel vindt voor je bedrijf. Dat kan soms lastig zijn, maar met onderstaande tips wordt dat hopelijk een stuk gemakkelijker.

Hoe vind je goed personeel
© Pixabay.com

Specificeer de vacature nauwkeurig

Allereerst is het belangrijk om uitstekende vacatures op te stellen. Dit klinkt als een open deur, maar er zijn helaas heel veel werkgevers die daar helemaal geen rekening mee houden. Die gebruiken dan gewoon een gestandaardiseerde vacaturetemplate, inclusief de welbekende clichés die daar doorgaans in voorkomen. De vraag die je dan kunt stellen is: hoe verwacht je goed personeel als je zelf niet eens de moeite doet om een goede vacature op te stellen. Zorg daarom voor een zeer goed geschreven vacature. Ken je niemand die dit goed kan, besteedt dit werk dan uit. In de vacature moet je dan ook zeer specifiek zijn.

Zet namelijk alle vereisten erin die de toekomstige werknemer sowieso moet hebben. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan het aantal jaren werkervaring, maar ook benodigde opleidingen en ga zo maar verder. Op die manier kun je al filteren en weet de toekomstige werknemer ook precies wat hij of zij nodig heeft, voordat er een aanmelding wordt gedaan. Dit maakt het een stuk makkelijker om goed personeel te vinden.

Warm tegenover koud

Hierboven hebben we de koude manier van personeel werven besproken. De koude manier, betekent in principe dat je verder nog geen kennis hebt van de personeelsleden die je op sollicitatie gaat krijgen. Veel bedrijven hanteren deze methode. Het is vooral praktisch wanneer je bijvoorbeeld zeer veel personeel in één keer nodig hebt. Dan is het gemakkelijker en veel tijdsefficiënter om op die manier tewerk te gaan. Maar je kunt er ook voor kiezen om op een warme manier personeel aan te trekken. Dit betekent dat je personeel aantrekt, waarvan je al enige kennis hebt.

Hoe vind je goed personee
© Pixabay.com

In een interne organisatie kan het bijvoorbeeld zijn dat iemand op zoek is naar een andere functie. Dat is dus een warme manier van personeel aantrekken, want bij bepaalde diensten wordt er dan bijvoorbeeld gebruikgemaakt van een interne sollicitatieprocedure. Maar het kan bijvoorbeeld ook zijn dat je als bedrijf personeel op netwerkwebsites gaat benaderen. Ook dit kan een zeer effectieve manier zijn om deugdelijk personeel te vinden. Je hebt dan al een profiel van die persoon.

Een effectieve sollicitatieprocedure

Hierboven hebben we het specifiek over het werven van personeelsleden gehad, maar uiteraard is het ook aan te raden om een effectieve sollicitatieprocedure op te maken. Je moet met gerichte vragen erachter zien te komen of die persoon een aanvulling op je bedrijf is, of wanneer dit juist niet het geval is. Probeer er dus echt een systeem in te bouwen. Als je zomaar lukraak wat vragen stellen, is de kans vrij klein dat je niet echt personeel gaat vinden dat bij je bedrijf past. Ga hier dus goed veel aandacht aan besteden. Dat is een echte aanrader.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *