Hoe kan ik als bedrijf mijn werknemers motiveren?

Als je een bedrijf hebt, dan ben je natuurlijk voor een groot deel afhankelijk van je werknemers. Zij zijn immers het fundament van je bedrijf. Daarom is het ook belangrijk om goed personeel te hebben. Goed personeel zorgt er namelijk voor dat je ook meer klanten gaat trekken. Als je bijvoorbeeld klantvriendelijk personeel hebt, dan trekt dat meer mensen aan. Mensen houden er namelijk van om zeer vriendelijk bejegend te worden. Maar hoe kun jij je personeel nu motiveren om extra goed hun best te doen. Dat kan soms namelijk lastig zijn. In dit artikel geven we tips.

Hoe kan ik als bedrijf mijn werknemers motiveren
© Pixabay.com

Bonus voor goed werk

Allereerst kan het zeer aan te raden zijn om een zogenaamd bonussysteem in het bedrijf te integreren. Het is namelijk evolutionair bepaald dat mensen het waarderen dat ze voor goed werk ook wat terugkrijgen. Zo is het bijvoorbeeld al met kinderen, maar dus ook met volwassenen. Een bonussysteem zorgt ervoor dat het personeel een hoger doel heeft om beter te presteren. Het nadeel van een regulier salaris is namelijk dat ze dit sowieso wel krijgen, dus dan is het niet zozeer dat daardoor ook veel beter worden gemotiveerd. Een bonussysteem kan op verschillende manieren worden ingezet. In de sales is dit zeer gemakkelijk, want dan kun je gewoon een toeslag geven voor elke sale die gemaakt is. Maar in andere segmenten kan dat soms wat lastiger zijn. Maar je zou bijvoorbeeld een bonus kunnen geven aan mensen die regelmatig overwerken, of mensen die bepaalde prestaties sneller afleveren. Probeer creatief te zijn.

Een aangename werksfeer

Het is bovendien zeer belangrijk om ervoor te zorgen dat er een aangename werksfeer heerst. Dit is een zeer belangrijk element wat niet mag worden onderschat. Het is belangrijk dat personeel op een goede manier met elkaar omgaat, maar het is bovendien belangrijk dat het personeel ook sympathie heeft voor de meerderen. Want juist dan wordt er veel beter gepresteerd. Een onderlinge werksfeer resulteert ook in meer arbeidsvreugde en dat is ook zeer belangrijk uiteraard. Maar hoe zorg je nu voor een aangename werksfeer. In principe is dat vrij simpel: je moet gewoon regelmatig personeelsuitjes en dergelijke organiseren. Dit is een ideale manier om elkaar op een dieper level te leren kennen en niet alleen maar oppervlakkig.

Hoe kan ik als bedrijf mijn werknemers motivere
© Pixabay.com

De successen vieren

Een andere goede manier om het personeel te motiveren: vier de successen en geef veel complimentjes. Dit is helaas iets wat regelmatig wordt vergeten, maar het geven van complimentjes wordt echt gewaardeerd. Dit werkt niet alleen bij kinderen, maar ook bij ouderen. Daarnaast is het belangrijk om de successen te vieren. Bepaalde wapenfeiten van het bedrijf moeten worden gevierd. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan een specifieke omzet, maar ook andere zaken kunnen worden gevierd.

Conclusie

In dit artikel hebben we enkele tips gegeven over hoe jij je personeel beter kunt motiveren om goede arbeid te verrichten. Personeel op een positieve manier motiveren is doorgaans veel beter dan op een negatieve manier. Hopelijk heb je wat aan deze tips gehad.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *