Het aantrekken en behouden van goed personeel

Uit cijfers van het CBS blijkt dat we afstevenen op de grootste arbeidskrapte ooit op de Nederlandse arbeidsmarkt. Op het moment is het dus erg moeilijk om goed personeel te werven. Voor bedrijven kost het daarom veel tijd en moeite om te slagen in het werving- en selectieproces. Dit geldt ook voor de payroll branche. Wanneer een medewerker in dienst komt, is het altijd nog maar de vraag of beide partijen tevreden zijn. De volgende uitdaging is dan ook het behouden van het personeel. Door middel van deze blog geven wij tips over het aantrekken en behouden van personeel.

© Pexels.com

De werknemer krijgt meer macht

Werknemers krijgen steeds meer macht door de krapte op de arbeidsmarkt. Door deze krapte hoeven medewerkers niet het eerste beste baantje te kiezen maar hebben keuze in verschillende bedrijven en banen. Het nadeel hiervan is dat een 0-uren contract of een contract met onzekerheden minder snel worden geaccepteerd.

5 manieren om goed personeel te vinden

1.      Gebruik je online kanalen

Er zijn online veel mogelijkheden om goed personeel te vinden. Denk hierbij aan je zakelijke website en de social kanalen. Deze kanalen zijn niet alleen goed voor de klanten van je bedrijf, maar ook voor de potentiële werknemers. Potentiële werknemers kijken altijd op je website voordat ze gaan solliciteren bij je bedrijf.

2.      Werf via je eigen personeel

Dit betekent dat je je eigen personeel inzet om nieuw personeel te vinden. Dit kan je doen door een bonus uit te keren aan de medewerker die nieuw personeel heeft gevonden. Op deze manier heb je een echte win-win situatie.

3.      Schakel een uitzendbureau in

Uitzendbureaus zijn gespecialiseerd in het werven van personeel. Hier hebben ze vaak veel ervaring mee, omdat dit een van hun belangrijkste taken is. Wanneer je op zoek bent naar een werknemer in een specifieke functie of branche, kun je bij gespecialiseerde uitzendbureaus terecht. Dit kan bijvoorbeeld voor personeel in de horeca, marketeers etc. Door een uitzendbureau in te schakelen kan je dus binnen een korte tijd beschikken over goed personeel.

© Pexels.com

4.      Zet de deur open voor talent

Om nieuw personeel te vinden is een open sollicitatie een goede manier om talentvolle kandidaten aan te trekken. Door deze manier van solliciteren laten kandidaten zien dat zij graag bij je willen werken en gemotiveerd zijn. Ook tonen de kandidaten initiatief door zelf het bedrijf te benaderen.

Het kan voorkomen dat er kandidaten zijn die nog niet aan de functie-eisen van een vacature voldoen. Wanneer dit het geval is kan je er als bedrijf voor kiezen om een leerbedrijf te worden. Zo kun je voor eventuele bijscholing zorgen in de vorm van cursussen etc.

5.      Binnen je eigen bedrijf personeel vinden

Je kan ook binnen je bedrijf op zoek gaan naar een geschikte kandidaat. Het voordeel van intern werven is dat de kandidaat al bekend is met het bedrijf en dus niet meer hoeft te wennen aan de omgeving. Een ander voordeel is dat het geen wervingskosten met zich meebrengt. Wel is het erg belangrijk dat het werk van de kandidaat kan worden opgevangen door zijn/haar collega’s. Tenslotte laat het zien dat je bedrijf openstaat voor doorgroeimogelijkheden voor je collega’s.

Het behouden van goed personeel

Voor het behouden van personeel is een goed HR-beleid nodig. Het HR-beleid moet weten wat er speelt, werken aan een goede bedrijfscultuur en medewerkers de mogelijkheid bieden binnen de organisatie.

Door de coronapandemie zijn er veel werknemers die thuis werken. Hierdoor is de balans tussen werk en privé een obstakel geworden voor veel werknemers. Experts verwachten dat de verhoogde werkdruk impact gaat hebben op de arbeidsmarkt in Nederland. Door de krapte op de arbeidsmarkt is er een flinke strijd onder de werkgevers om de talenten binnen te halen.

Tips voor het behouden van een sterke band

Door de verandering van de manier van werken, moet de HR-afdeling en de managers een sterke band behouden met de werknemers. Hieronder de belangrijkste tips voor het behouden van een sterke band met het personeel.

  • Een goede communicatie met de werknemers;
  • De samenwerking tussen HR en de managers moet goed zijn;
  • Een regelmatige beoordelingssysteem bieden, van bedrijf naar medewerker en van medewerker naar bedrijf;
  • Het bieden van doorgroeimogelijkheden binnen het bedrijf.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *